PIVOVÁREK TRUBADÚR

Výrobní postup

Výrobní zařízení umožňuje vlastní upravený infúzní postup výroby nebo dekokční postup pro menší várky. Tak, jak už to u domácích pivovárků bývá, má i náš postup několik tajemství, v jejichž důsledku získává pivo svůj osobitý a nenapodobitelný charakter.

Částí výrobních zařízení, které přicházejí do styku s potravinami jsou z potravinářských materiálů. Na výrobu je zpracován systém kritických bodů HACCP. Výroba probíhá vždy po pečlivém úklidu výrobních prostor. Osoba odborně způsobilá disponuje platným senzorickým osvědčením vydaným SOŠV Valtice.

Zařízení

Varna

Základem varny je nerezový kotel vlastní konstrukce o užitečném objemu 100 litrů, opatřený míchadlem, které je poháněno elektromotorem. Kotel je opatřen topným dnem se šesti tištěnými topnými tělesy po 1 kW. Díky použití speciální pasty pro přenos tepla mezi topným dnem a dnem samotného kotle, je možno dílo vyhřívat na pivovarsky důležité teploty bez jakýchkoliv časových problémů.

Další součástí varny je svérázná scezovací káď hranaté konstrukce, svařená z potravinářských, teplotně odolných polypropylenových desek, opatřená čtvercovým scezovacím dnem s otvory o průměru 2 mm. K nádrži náleží jednoduchá „scezovací smyčka“, která zabraňuje zavzdušnění meziprostoru mezi dnem a sítem. Sestavu doplňuje pomocná nerezová nádrž 25 l Bielmeier, ve které se především ohřívá voda pro vyslazování, avšak lze ji použít i jako rmutovací kotel v případě menších várek připravovaných dekokčním způsobem.

Pivovárek není vybaven žádnými čerpadly. Přečerpávání probíhá ručně s využitím potravinářských silikonových hadic a věder. Nádoby jsou opatřeny odnímatelnými izolačními plášti.

Zchlazení uvařené mladiny se docílí průchodem vody přes dvojici propojených chladičů z nerezových spirál ponořených do varního kotle, který v této fázi výroby plní i funkci vířivé kádě. V letním období je k dochlazení na 7°C nezbytné použít dopředu namrazenou vodu, která se v potravinářských obalech volně ponoří na několik hodin do předchlazené mladiny a následně se po předání chladu vyjme.

Spilka

Spilka je představována dvěma nerezovými hrnci Bergland s celkovou kapacitou 2x70 l, což představuje dostatečnou rezervu pro prostor zaplněný kvasnou pokrývkou ve fázi nejbouřlivějšího kvašení, kdy teplota kvasící mladiny dosahuje až 12 °C. Každý hrnec je umístěn v mrazáku odpovídající velikosti, kdy potřebný chladicí výkon je regulován prostřednictvím nastavené teploty na elektronických termostatech Conrad. Protože čidla těchto termostatů nejsou určena k přímému styku s potravinami, jsou nejprve umístěna v nerezových trubicích ve tvaru „U“ a teprve pak ponořena do kvasící mladiny. Kvasná deka se během hlavního kvašení dvakrát sbírá, úbytek extraktu se měří každý den pivovarským cukroměrem.

Ležácký sklep

Mladé pivo se po zchlazení přečerpá silikonovou hadičkou do pomocných potravinářských věder na principu spojených nádob, čímž dojde k oddělení od usazených kvasnic. Následně se pivo ručně stáčí většinou do lahví s patentním uzávěrem, případně i do sudů. Naplněné obaly poté dozrávají v mrazácích, opět ovládaných termostaty Conrad.

Expedice

V zimním období se pivo dopravuje v plastových přepravkách na 20 ks. V letním období se využívají chladicí boxy nebo polypropylenové krabice s vylisovanými otvory ve tvaru láhve. Samotné láhve jsou před expedicí opatřeny na uzávěru pečetní izolepou, která chrání jeho mechanizmus před nezamýšleným únikem kysličníku nebo piva při manipulaci a nárazech. Dále jsou láhve opatřeny etiketami, zpravidla ve formě visaček. Tyto visačky je možno zalaminovat. Výsledkem laminace pak jsou „vratné etikety“, u nichž se v případě použití u následujících šarží mění pouze datum minimální trvanlivosti.