PIVOVÁREK TRUBADÚR

Typické složení aneb životopis piva Trubadúr

Trubadúr se rodí ze středně tvrdé pramenité vody přitékající ze zdroje na kopci Kárníku. Do ní se vystírá slad z úrodné Hané a podle druhu piva také trochu sladu bavorského, karamelového a barevného. Během celého rmutování a scezování se dílo už nemůže dočkat, až se za chmelovaru setká s chmelem Premiant (to je ten pracant, který pivu dodá hlavní podíl hořkosti), dále s vyhlášeným žateckým poloraným červeňákem (to je vyšňořený a elegantní chmel, který tu hořkost ovoní silicemi a zjemní) a nevíce se samozřejmě těší na sušené hlávky planého chmele, což je kamarád a sourozenec, protože roste na chmelových révách úbočí kopce Kárníku, kde, jak už víte, má prapůvod i voda. Když potom kvasinky zažadoní o trošku cukru, aby nabraly na síle, je jim s radostí vyhověno. Mladého Trubadúrka pak ochutná sládek. Rozhodne se, jestli je zapotřebí hořkost doladit dochmelením. Po stočení do láhve a nezbytném dozrávání pak Trubadúr získá přirozený říz a chuť, která nabádá k dalšímu napití. Každá láhev je vlastně miniaturním ležáckým sudem, neboť obsahuje nefiltrované pivo plné živých kvasnic.

Pivo Trubadúr se zpravidla vaří na stupňovitost od 11% do 15% hmotnostních. Nepřidávají se do něho přídatné látky („éčka“). Jelikož se nepodrobuje ani filtraci ani pasteraci, je to pivo živé, ze zřetelným vjemem přítomných kvasnic Saccharomyces carlsbergensis. Výše uvedené garantuje, že v něm nedošlo k odseparování nebo degradaci nutričně hodnotných látek a že se u něho nesetkáte s oxidačními nebo pasteračními pachutěmi, které jsou typické pro piva s dlouhou trvanlivostí. Není uměle dosycováno kysličníkem uhličitým, neředí se z koncentrovaných mladin vodou, kvasí a dozrává dvoufázovým způsobem a dostává vše, co dobré pivo vyžaduje.

Hotový vyzrálý Trubadúr nelze umístit do regálů v obchodech. Toto prostředí mu nevyhovuje, je na to příliš živý a potřebuje stálou a nízkou teplotu. V lednici při teplotě do 8 °C může vydržet i půl roku bez významné změny v chuti. Ale v letním pařáku je zapotřebí ho nepřetržitě chránit v chladícím boxu ve svislé poloze, netřepat s ním a nepřevracet ho.